I hvert eneste øyeblikk er fremtiden i ferd med å bli fortid.

11.04.2022

Mimmi og de tre "røverne"...det er helt umulig å favne alle på en gang.


Trillingguttene nærmer seg ti måneder og nå har guttene vokst på seg hals!! De har strekt seg såpass mye at hodet ikke lenger sitter "skrudd" på skuldrene deres. Det kan også ha sammenheng med at de begynner å bli ganske aktive. De har oppdaget hverandre. De smiler til hverandre, knikser med hodet og prøver å få hverandre til å le,... eller gråte. når de stjeler leker fra hverandre. Med hyl og skrik, latter og babling er det som å ha 3 plater på samtidig.....med samme spor! Om litt vil de krabbe rundt for de reiser seg opp på armene, der står de å gynger, klare til å sette fart. 

Trilling 1 - storebror - er på vei fremover og rundt omkring, jeg kan ikke forstå hvordan dette skal gå for seg når alle trillingguttene forflytter seg i alle retninger. Trillingstorebror får tak i alt og for hver dag går det fortere og fortere. Min favoritt for tiden er han lille firkanten, trilling 2. Han er blid og fredelig og liker «det gode rolige liv». Ingenting haster om han bare får mat når han er sulten. Livet er en rolig fest for han der! Det kan være litt mere svett å passe på trilling 3, lillebror. Han vil aller helst stå! Det kan han ikke enda, men det vil han. Hissig er han også.... Må si at jeg forstår ham. Å ligge på gulvet dagen lang kan bli kjedelig. Jeg har jo prøvd sofaen selv i dagevis...sammen med ..koronaen.

Hver gang jeg går inn i trillinghuset er det noe nytt å oppdage. Forrige dag er på et vis blitt lenge siden. Når jeg husker hvor små de var som nyfødte, har utrolig mye skjedd på litt over 9 måneder. Det er magisk å tenke på. Hvert eneste øyeblikk er i endring.

Trillingguttene samlet ....før de er helt andre steder....


De som klarer å leve hektisk uten å stresses, er de som er tilstede i det de gjør...når de gjør det..

Trillingfamilien lever slik. Idet jeg åpner døren til trillinghuset, høres det ut som party i tv showet Big Brother. (I Big Brother showet er det et antall deltagere som skal oppholde seg i et hus, i et visst antall måneder). Det er LIVLIG, kan man si.

Når jeg ankommer stuen blir jeg som vanlig hilst med utrop: Mimmi!! Det er som å komme inn på stam Puben, der alle roper navnet ditt. Det er veldig koselig. 

Akkurat denne ene kvelden synes 5 åringen at jeg luktet helt fantastisk. Det var nøkkelordet. Mammaen og jeg kunne bare se på hverandre, så sier Mammaen: IVERSETT!!! Ala Kompani Lauritsen. Så var vi i gang med å få badet hele gjengen. Det tar sin tid,.... og det tømmer vanntanken.

Da alle var «spylt» er det tid for kveldsmat og det upopulære, men nødvendige..... å greie ut flokene i jentenes hår. Det er først en klagestorm med diskusjoner og argumenter fra jentene.......til....Mammaen rolig setter inn siste støt. Greit, da må vi klippe håret deres slik som Mimmi måtte da hun var liten. Hun fikk ikke lov til å ha langt hår fordi håret hennes var så flokete. Jeg er pålagt å se trist ut....og jentene gjør seg nedslåtte klare for denne forferdelige floker-bort-operasjonen. .

I trillinghjemmet er sofaen hjertet i huset.

Samlet i hjertet på trillinghuset sitter hele gjengen i Sofaen. Mammaen sitter i den ene enden av sofaen og greier håret til 5 åringen, som ser på tv. 7 åringen sitter også i sofaen og leser leseleksen sin høyt for meg, mens hun venter på å bli greid. Jeg sitter på gulvet, foran sofaen, med trillingguttene og hører på leseleksen til 7 åringen, mens jeg mater to av trillingguttene med grøt. Den tredje trillinggutten har sovnet..... Pappaen går frem og tilbake og rydder verktøy fra stuen etter byggesjau i den andre delen av stuen, samtidig planlegger Mammaen og Pappaen handlelisten for morgendagen. Det funker...alle får gjort det de skal..... i et intenst, idyllisk kaos, der de er helt tilstede i det de gjør.

Noen ganger er det de minste tingene som tar opp de største plassene i hjertet ditt.

De tre veeeeldig "spesielle" maurene som bor hos meg..


Barn er fantastiske små vesener. De er oppmerksomme på de små tingene som jeg for lengst har glemt. De gir meg de merkeligste oppgaver. Om det ikke var for at disse nusselige små barnebarna som spinner meg rundt i glede...hadde jeg ikke hatt slike merkelige oppgaver....det blir til at jeg sier -  Ja!! -, før jeg i det hele tatt har klart å tenke en eneste tanke i hodet. Så...jeg har i flere uker passet 3 maur som 5 åringen fant i hagen.... De bor i en boks og er ytterst verdifulle. Jeg må huske å skifte sand på boksen, gi dem vann og sukker?! Og kanskje et nytt blad av og til, slik at de sover godt.. Joda, maurene har bodd hos Mimmien i 3 uker nå. To av maurene «sover» mye!!???---. Jeg jobber med å overtale jentene til å få maurene ut i hagen igjen. Maurene trenger nye eventyr prøver jeg å overtale.

Siden hagen begynner å våkne til liv er jeg klar....til en ny vår med tulipaner og syriner.....eller, her blir det en ny vår med munkelus, beitemarker og snegler!

Jentene planter frø fra kjøleskapet. det er spennende for dem å følge med på.


«....Hei Mamma, vi er i undertall .....» Mammaen ringer meg. Det er ikke lett å få gjort det en skal med tre babyer. Akkurat denne dagen skulle de på IKEA og der har de ikke tvillingbabysete på handlevognen. Bedriften, trillinghuset må tilpasses. Så en utvidelse av bedriften måtte til.

3 vogner å sitter i og sove oppi. Varene var i vogn nr 4 og 5....!!


Ikeaturen endte med stappfull «Russebuss». Nok av babyer, mer kjøkken, Mimmien bakerst i ett hjørne og hengeren diltende etter. Når Mammaen er så heldig å ha huket en snekker på kroken, så er det et noen dagers vipps å få hjemmet klart for et par 10 år fremover. Det går når en har energi. Pappen er snekker om dagen og klatrestativ om kvelden. Han har et lite pustehull fra kl 22 og utover - om trillingguttene har sovnet. Heldigvis har trillingguttene begynt å sove godt og lenge. Selv tror jeg de sover godt fordi dagene er så fulle av lyd og bevegelser at når de kommer inn i egen seng, tørner de på et vis inn i drømmeland. Mammaen er streng på at soverommet er «roligstedet» og de sover aldri i sengen sin om dagen. Nå våkner de kun om de drømmer eller er sultne. Trillingguttene har på 9 måneder sovet minst 10 hele netter. Det går seg til.

Nå smaker trillingguttene på vanlig mat og det er litt av et syn. De små ansiktene deres skjærer vittige grimaser, smatter, grøsser, smiler og sigler med hver sine to tenner. Om de får brødskive med banan eller blåbærsyltetøy mmmer de godlyder.

Trillingguttene får brødskiver og banan. Det smaker mmmhmmm...


Nabogutten og 5 åringen: 

  • Hvem synes du jeg likner på? spør 5 åringen og peker på trillingguttene som sitter og spiser -  Han. peker nabogutten. - ..Nei jeg likner på han. 5 åringen peker på en annen trilling. -  For han har størst hode....og jeg har ganske stort hode.....- Ååå, svarer nabogutten og synes dette var .......greit.

    

Mammaen og jentene tar seg også tid til å være sammen. De hadde vært på ekspedisjon uten trillingguttene og kom hjem med ny favoritt sang på hjernen...This girl is on fire!! Sangen synges nonstop nå. Vell, pappaen hadde det ikke vondt han heller sammen med trillingguttene sine. Mye av tiden går med til å se på værdamer!! Trillingguttene liker godt å bli tøyset med, og Pappaen liker å tøyse.. det eneste som får verden til å stoppe opp noen sekunder for guttene i trillinghuset er TV2`s værdamer. Da står tiden stille. Trillingguttene (og Pappaen) ser med siglende smil på tven. De er gutter med smak for damer....værdamer.

Jentene og nabogutten leker av og til skole

Syvåringen, den eneste med erfaring fra skole, var lærer. 

Lærer: - Hva er Yellow på engelsk!! Myndig stemme på syvåringen.

Elever:... g huuuul, svarer 5 åringene, de har lite erfaring med gloser fra barnehagen.

Lærer: - Saft? Elever: ...sæææft,... læreren himler med øynene...

Lærer:- Regnbue? Elever:... reiiiinbooo. Her treffer de og får et kort: Riktig!

Lærer: - Sommerfulg? Elever:.. shåmmfuul... «Læreren» legger panna i borde.

Lærer: - Tegn en mann med hatt!

Elever; - Caps eller - Over eller underdel...mange spørsmål og hender i været av elevene..

Lærer oppgitt: - Det er greit å gjøre feil på skolen, sier den 7 årige læreren. De to 5 åringen blir synlig lettet og tegner i vei.

Lærer: - Du får en R

Elev; Hva er R....? ......sånn holder de på.

Kos..... om vi blir enige om reglene......


Jeg tror kos er like viktig som kunnskap

- Kan du reglene på Vri-åtter, Mimmi? Vi hadde en uheldig spillekveld der Mammaen og Pappaen ble engasjert uenige om reglene, så 7 åringen måtte stramme opp foreldrene sine. Ble de ikke enige gadd hun ikke spille!!

- Å Mimmi jeg gleder meg så til i morra! Sier 5 åring, hun skal på Mimmiferie. Har du gjort det koselig til vi kommer?.... Jeg kommer uansett.. 

- Hvorfor må jeg bli voksen, Mimmi? Da må jeg bare jobbe.....og så dø....Et litt kort sammendrag av livet. (Samtale på sengekanten).


En kosetur....


En koselig trilletur er ikke bare en koselig trilletur. På flat mark er det blomster, bier, sol og god stemning. En liten bakke forandrer turen til rå styrketrening. Doningen, som jeg kaller vognen, veier nå rundt 50 kilo. Og da må en være sterk for ikke å miste vognen i utforbakker eller for ikke å bli overkjørt selv av doningen i oppover bakker. Men trillingguttene koser seg på tur. Selv blir jeg støl etter en trilletur.


Påskeferien begynner snart og vi feirer et historisk mirakel

Vi var en liten topptur på Stoa for å kjøpe litt påskepynt. Der møtte vi en annen trillingmamma og hennes mor. Deres trillinger var nå store. Allikevel var det fint å treffe en annen trillingmamma og en trillingmormor. Det finnes ikke så mange å dele trilling erfaringer med. Som Mormoren sa til datteren min: Jeg vet det er mye jobb med trillinger, men jeg ser dem som 3 blomster fra himmelen, Guds mirakel til akkurat deg. Slik kan en se på det. Et mirakelet. At den lille - nå voksne datteren min - skulle få dette mirakelet i gave...Det gjør hjertet varmt.

Vær en Teddybjørn! For de vet hva det vil å si å elske - nemlig å være til stede når det er behov for en